Türkiye’de bir ilk: Hastalıklara dayanıklı milli ve yerli şeker pancarı geliştirildi

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER) Genel Müdürlüğü, Kastamonu Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ortasında imzalanan “Hastalık ve Zararlılara Sağlam Yerli ve Ulusal Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı 3 yıllık iş birliği protokolü ile değerli bir çalışmaya imza atıldı.

İmzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, Kastamonu Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Songül Gürel’in ve Prof. Dr. Ekrem Gürel’in araştırma takımı ve TÜRKŞEKER’e bağlı takım, yaptıkları çalışmalarla Cumhuriyet tarihinin birinci ulusal ve yerli hastalıklara güçlü şeker pancarı çeşitleri geliştirdi.

“TÜRKŞEKER 2023” ve “TÜRKŞEKER 2053” isimleri ile tescil müracaatları yapılan şeker pancarlarının üretim müsaadeleri alındı.

Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümü sebebiyle “2023” ve İstanbul’un fethinin 600’üncü yılına atfen “2053” ismi verilen her iki çeşit de ‘Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi.

Öte yandan, Türkiye’de gibisi olmayan proje ile şeker pancarının hem klasik hem biyoteknolojik ıslah çalışmaları amaçlanıyor. Ayrıyeten, şeker pancarı tohumlarında hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık genlerine ilişkin moleküler markörlerin şeker pancarı genomunda taramaları ve şeker pancarı tohumlarının genetik tahlilleri yapılıyor. Böylelikle çağın çağdaş moleküler biyolojik prosedürleri kullanılarak kalite ve randımanın en üst seviyede olacağı yerli şeker pancarı çeşitlerinin belirlenmesinde değerli adımlar atılmış oldu.

“Büyük uğraş harcadık”

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, “Projenin paydaşları olan TÜRKŞEKER ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmekle kalmadık, tıpkı vakitte sahip olduğumuz bilimsel bilgiliyi endüstrinin kullanabileceği son esere dönüştürmek için büyük gayret harcadık. Ayrıyeten bu proje, genç bilim beşerlerine üniversite-sanayi iş birliğinin ehemmiyeti ve alanda uygulamalarının mümkün olduğunu göstermekte ve genç jenerasyonlara güzel bir rol model olmaktadır. TÜRKŞEKER’in uzman yöneticileri, Şeker Enstitüsünün özverili çalışanları ile projede yer alan bilim insanlarının uğraşlarıyla elde edilen birinci yerli ve ulusal “TÜRKŞEKER 2023” ve “TÜRKŞEKER 2053” isimli şeker pancarı çeşitlerinin ulusal ve memleketler arası toplulukta Türkiye’yi daha tanınır hale getireceğine ve Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ne yakışır bir eser olacağına inanmaktayız” dedi.

Projede yer alan akademisyenleri tebrik eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Kastamonu Üniversitesi olarak projenin moleküler çalışmaları yürüten kalabalık bir araştırma takımına liderlik eden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu Hocamızı, her iki yerli ve ulusal çeşidimizin yasal ıslahçısı olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Gürel, projenin genel koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Gürel Hocalarımızı ülkemizin şeker pancarı tohumu tedarikinde dışa bağımlılıktan kurtaran bir projeye imza attıkları, üniversite-sanayi iş birliğinin meyvesi olan bu iki lokal şeker pancarı çeşidini geliştirdikleri ve üniversitemizi böylesi bir ulusal muvaffakiyet öyküsüne ortak ettikleri için yürekten kutluyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir