Pişince zehre dönüşüyormuş! Yemeğine atan bin pişman, bağırsakları delen hata

Defne yaprağı, birçok aşçının çorba, güveç yaparken yahut etleri haşlarken kullandığı bir ottur. Yemeklere hafif, bitkisel bir tat verse de, başka mutfak otlarının tersine, yemeği servis etmeden evvel defne yapraklarını çıkarmanız önerilir. Kimi uzmanlar defne yapraklarının yemek pişirildikten sonra yenildiğinde zehirli olduğu için yemekten çıkarılmasının gerektiğini düşünüyor. Pekala gerçek ne?

Defne yaprağı, Akdeniz’e mahsus odunsu bir çalı olan Laurus nobilis bitkisinden geliyor. Esansiyel yağlarından aldığı ince aroması ve lezzetiyle bilinir. Yaprakları ısırdığınızda acı bir tat olabilir. Çorba yahut güveç üzere yavaş pişirilen bir tarife eklediğinizde ise yemeğinize güçlü, bitkisel, odunsu bir lezzet ve aroma verir. Tazeyken parlak ve koyu yeşil olan defne yaprakları, kurutulduğunda zeytin yeşiline döner.

DEFNE YAPRAĞI YENİR Mİ?

Defne yapraklarındaki uçucu yağlar üzerinde yapılan laboratuvar çalışmaları, bunların muhakkak bakteri ve mantar çeşitleri de dahil olmak üzere birtakım ziyanlı patojenler için toksik olabileceği bulundu. Fakat, beşerler için toksik olmayan unsurlar, yemek pişirmek için çok inançlı. Defne yaprağı çok sert bir yapıya sahiptir ve pişirildiğinde bile yumuşamaz. Ek olarak yaprağın kenarları serttir. Bu nedenle, yutarsanız boğulma tehlikesi oluşturabilir.

Defne yaprağının boğaza yahut yemek borusuna takıldığı ve defne yaprağının bağırsak delinmesine neden olduğu da biliniyor. Yaprakları kullanmadan evvel ezebilirsiniz. Lakin tekrar de kumlu bir dokuya sahip olurlar. Birçok tanımın, bunları bütün olarak kullanmayı ve yemeği servis etmeden evvel defne yapraklarını çıkarmayı önermesinin esas nedeni de budur.

Defne yaprağı sadece pişirme basamağında kullanmalısınız. Pişirme sürecinden sonra yemekten çıkarılmayı unutmayın. Defne yaprağının tüketilmesi uzmanlar tarafından mutlaka önerilmiyor.

DEFNE YAPRAĞI NASIL KULLANILIR?

Defne yaprakları çok âlâ kurur ve toplanıp kurutulduktan birkaç hafta sonra aromaları ağırlaştığından bu formda satılır. Lakin bazen taze olarak meyve zerzevat reyonunda da bu yaprakları bulabilirsiniz. Defne yaprağını çorba, balık, güveç üzere yemeklere bütün bir halde koyabilirsiniz. Böylelikle yemek piştikten sonra çıkarmanız daha kolay olabilir. Kurutulmuş defne yaprakları 12 ay kadar dayanabilir.

UYARI

Kronik hastalığı olan bireyler, gebeler, emziren bayanlar ve alerjik bünyeye sahip olan bireylerin defne yaprağı kullanmadan evvel kesinlikle doktora istişaresi önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir