Bitter çikolata ve kakaoda tehlike: İncelenmeli

Üretilen ziraî eserlerdeki zirai ilaç ve ağır metal kalıntıları insan ömrünü tehdit ediyor. Yakılan çöplerdeki elementler yanarak yok olmayınca hava yoluyla toprağa yahut esere düşüyor.

Yurt dışında yapılan araştırmalarda bitter çikolataların kimilerinde kurşun tespit edilmesinin akabinde Türkiye’de de geçen ay misal bir çalışma yapıldı. Piyasada yüzde 60 bitter çikolata olarak satılan bir eser özel bir laboratuvar tarafından incelendi ve eserde kurşun tespit edildi.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Lideri Ali Manavoğlu, kurşunun birçok aksiliğe ve hastalığa neden olabilecek ağır bir metal olduğunu söyledi. Manavoğlu, “Gelişim çağındaki çocukların ileride çok önemli nöropsikolojik sıkıntılar yaşamasına sebep oluyor. Geçen ay yapılan çalışmanın açıklamasına baktığımızda rasgele seçilen yüzde 60’lık bitter çikolatada ağır metal tahlili yapılıyor.

Çikolatada yaklaşık 400 mikrogram kurşun tespit ediliyor. Dünya Sıhhat Örgütü, kurşun ölçüsünün kanda bulunma ölçüsünü yaklaşık 2,2 mikrogram olarak belirtiyor” sözlerini kullandı.

Numune toplanarak tespit edilmeli

Ağır metallerin yakılarak yok edilemeyeceğini söyleyen Manavoğlu, “Kamu kurumları ve laboratuvarları tarafından piyasadan numune toplanarak sağlam ve sıkı bir çalışmayla kurşun ölçüsünün hangi düzeyde olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bundan sonra tahlil yollarına bakılması gerekiyor. ‘Artık bitter çikolata yemeyelim’ demek yanlış. Kurşun, kakao çekirdeklerinin yetiştiği bölgedeki etraf kirliliğiyle oluşuyor. Bu bir element, yakarak yok edemezsiniz. Bir ağır metal olduğu için havadan süzülerek ya esere ya da toprağa karışacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir