Esmanur GÜLBAHAR / Sergen DURAK/ HERKES DUYSUN
BURSA (İGFA) – Kışı mevsimini soğuklarını giderek daha fazla hissettiğimiz bugünlerde bedenimiz enfeksiyonlara karşı daha korunmasız bir hale geldi. Bedenin bağışıklık sistemi zayıflamaya başladı ve grip, nezle üzere bulaşıcı soğuk algınlıklarına yakalanma riski arttı. Tam bu noktada devreye giren kış çayları bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı faal bir muhafaza sağlıyor.
Bulaşıcı soğuk algınlığı hastalıkları insanlara bilhassa kalabalık ortamlarda, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, sinema, tiyatro ve kafelerde bulaşabilir. Hastalıklardan korunmak için tüketilen bitki çayları ile bedenin direnci artırılabilir. Bağışıklık güçlendirici özelliği ile ön plana çıkan bitki çayları karanfil, kabuk tarçın, karabiber, zencefil üzere baharatlarla desteklenebilir. İçerisine bir kesim limon atılabilir.
“KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI KIŞ ÇAYINA İSTEK VAR”
50 yıldır baharat ve bitki ile Bursa halkına hizmet ettiğini belirten Aktar İsmail Beyefendi husus ile ilgili Herkes Duysun muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimden ötürü kış hastalıklarının revaçta olduğunu ve kimyasal bir şey kullanmak istemeyenlerin doğal eserler talep ettiğini lisana getirerek, “Kış çayı, grip ve nezleye çok hoş yanıt veriyor. İçinde gül hatmi, papatya ve ıhlamur var. Kaynatırken içine bir karanfil ve ufak modül tarçın konulabilir. İçerken ise içine ufak bir modül limon koyduğumuz vakit bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Gribe karşı savaşıyor. Papatya ile iltihabı temizliyor. Kış hastalıklarına karşı kış çayına ilgi var.” dedi.
IHLAMURU NASIL TÜKETMEK GEREKİYOR?
Uzun vakitten beri koruyuculuğu bilinen doğal bitkilerden biri olan ıhlamurun nasıl içilmesi gerektiğini de tanım eden aktar İsmail Beyefendi, “Ihlamurun içine her şey girmez. Bir kiloluk çaydanlığa bir avuç ıhlamur, bir yemek kaşığı papatya, 3-5 adet karanfil ve ayvanın dörtte birini ekleyip kaynatırsanız kış hastalıklarının hepsinden korunursunuz zira ıhlamur bağışıklık sistemine uygun gelir, papatya antibiyotiktir, karanfil antiseptiktir. Ayva ise göğsü yumuşatıyor ve balgam söküp beden direncini en üst düzeye çıkarıyor. İçerken bir çay kaşığı bal ve limonla da desteklersek kışı antibiyotik kullanmadan atlatmamız hayli mümkündür.” sözlerini kullandı.
KIŞIN ANTİBİYOTİK KULLANMAK İSTEMEYENLERE MUCİZE TARİF…
Aktar İsmail Beyefendi, kış aylarında antibiyotik kullanmak istemeyenlere özel mucize bir kış çayı tanımı de verdi:
“4 tane limonun kabuklarını soyup, doğrayıp miksere koyuyoruz. 4 diş sarımsağı da soyduk, doğradık onu da miksere koyduk. İki parmağımızın büyüklüğünde 20-25 gram taze zencefili soyup doğrayıp mikserde çorba kıvamına getirip, 2-2,5 litre kaynayan suyun içine atıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra dolaba koyduk. Sabah-akşam kişinin yaşına ve tartısına nazaran yarım ya da bir çay bardağı aç karnına içip üzerine bir bardak su içtikten yarım saat sonra sofraya oturabilirsiniz.”